top of page

Bezige bijtjes

Na een frisse, regenachtige april-en meimaand komt de tuin stilaan tot bloei. Tijd om aan de kleinste bewoners te denken. Tijdens ‘de week van de bij’ bouwen we een huisje voor de insecten in onze tuin. Als bezige bijtjes gaan de peuters aan het werk: voelen, vullen, overgieten, vullen, … De bouwwerken aan het mini verblijf zijn nog veel leuker dan het eindresultaat!

Wat heb je nodig:

een grote schaal of tray enkele houten bakjes turfpotjes suikertangen, verschillende schepjes natuurlijke vulmaterialen: hooi, houtkrullen, schors, bamboetakjes, dennenappels… kippengaas voor de afwerking, nietjes, oogvijzen

Aan het werk:

Plaats de schaal op een lage tafel. Zet enkele gevulde bakjes in de schaal en laat de kinderen vrij ontdekken. Je zal merken dat er eerst voorzichtig wordt gevoeld. Voeg geleidelijk aan materialen toe: potjes, schepjes, tangen… Geef de kinderen alle tijd om te genieten om de potjes te vullen en terug uit te kieperen. Dit is een spel op zich! Het hoeft zelfs niet tot een eindresultaat te komen en je kan de materialen meerdere dagen na elkaar aanbieden. Je zal merken dat er steeds op een andere manier mee gespeeld wordt. De suikertangen zijn perfect om de pincetgreep te oefenen en zo sprietjes hooi mee op te pikken. De metalen schepjes zijn handig om heel snel een potje te vullen. De kleinsten gaan vooral met hun handjes voelen aan de verschillende structuren en strooien in het rond.

Met de oudste peuters zetten we twee gevulde turfpotjes in het houten bakje, de resterende ruimte vullen we op met holle bamboetakjes. Een stukje kippengaas zorgt ervoor dat de losse houtkrullen op hun plaats blijven. Boven draaien we een oogvijs om het insectenhuisje te kunnen ophangen. Nu nog een plekje zoeken in de tuin!

Tip: Kies voor een grote schaal zo beperk je het opruimwerk achteraf.

Variant: De houtkrullen, hooi en boomschijfjes nodigen uit om met de boerderijdieren een natuurlijke habitat te creëren…

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page