top of page

Bloemzaadbolletjes


Lente is groeien! Het seizoen bij uitstek om samen op verkenning te gaan in het groen. “De natuur is het leukste speelgoed” en stimuleert de zintuigelijke beleving van baby en peuter. Jonge kinderen zoeken intuïtief naar verbinding met de natuur. Voel jij de Lente ook al kriebelen?

Met deze bloemzaadbolletjes volgen we de komende weken intens het groei- en bloeiproces!

Wat heb je nodig? een eierdoos of recycleerbare kweekpotjes bloemenzaad (bv. een mengeling van eetbare bloemen zoals goudsbloem of een bloemenmengsel die bijen en vlinders aantrekt.) water – potgrond –wat natuurklei een bakvorm voor mini-cup cakes of ijsblokjesvorm


Aan het werk: Versnipper de eierdoos of de kweekpotjes. Verzamel de snippers in een potje, voeg geleidelijk aan water toe. Laat de kinderen bij elk stapje helpen en geef ze ieder hun eigen potje. Ze mogen goed kneden met hun vingertjes tot er een dikke brij ontstaat. Strooi enkele zaadjes erover, benoem en toon een afbeelding van wat er uiteindelijk uit de zaadjes zal groeien. Voeg potgrond en kleikorrels toe dit vergemakkelijken het rollen en zorgt voor een betere binding. Knijp eerst het overtollig vocht uit en daarna kun je bolletjes rollen. Bij dit laatste stapje hebben de kleinsten hulp nodig.


Tip: Om te vermijden dat de bolletjes te snel uit elkaar vallen gebruik je best een bakvorm voor mini-cakejes. De peuters kunnen zelf de vorm opvullen. Controleer en druk goed aan. Laat ze een dag drogen.

Maak de bloemzaadbollen als Moeder- of Vaderdag geschenkje. Verpak ze elk afzonderlijk in een fleurig servetje en stopt ze als verrassing in een versierde eierdoos.

Boekentips:

Carle E., Een zaadje in de wind. Gottmer

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page