top of page

De Lente kriebelt onze zintuigen!


De Lente is het seizoen dat we het beste kunnen ruiken. Waarschijnlijk omdat het volgt op de winter die vrij geurloos is. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en alles ruikt opnieuw frisser door het ontluikend groen en bloesems.

We geven enkele tips om de Lente te ruiken, voelen, horen en zien.

Blij met lente bloesem (voelen - ruiken) Maak samen een wandeling en focus op wat je onderweg allemaal ruikt. Verzamel gevallen bloesemblaadjes en laat de peuters er vrij meespelen. Zing het liedje over de Lenteboom en laat de peuters de blaadjes in de lucht gooien. Boom, boom, boom, als ik me niet vergis denk ik dat het nu wel Lente is Je mooie witte bloesem dwarrelt op het plein ik huppel door de blaadjes de Lente vind ik fijn! ( uit de Vierjaargetijdenboom )

Lente poets! (voelen ) Water oefent een magische aantrekkingskracht uit op jonge kinderen. Een druppel, een plas of een teiltje water is voldoende voor een spetter feest. Voorzie verschillende borstels om te schrobben en te schilderen. Enkele tips: houtenafwasborstels zonder steel passen perfect in een kinderhand en zijn ideaal om met water te stempelen. Ronde of platte bakkwasten zijn de beste penselen voor deze jonge waterkunstenaars.

Kakelnestjes en andere geluiden… (horen) Tijdens de wintermaanden zorgden we goed voor de vogels in onze tuin en nu de dagen langer worden kunnen we nog meer genieten van hun vogelgezang. Maak een wandeling in de tuin en let op de geluiden die jullie tegemoet komen. Enkele tips voor een vogelvriendelijke tuin vind je op https://www.natuurpunt.be/pagina/een-vogelvriendelijke-tuin Wist je dat kippen de ideale tuindieren zijn om te houden met jonge kinderen. Deze kindvriendelijke kakelnestjes zijn altijd in beweging, scharrelen zich door de dag en brengen leven in de tuin. Laat de kinderen helpen bij de verzorging en ga samen opzoek naar eitjes! Zo groeit hun respect naar de natuur en ontdekken ze dat eieren niet alleen in de supermarkt te koop zijn.

Wat komt er uit de aarde gekropen? (zien) De bloembollen die we in de herfst plantten komen eindelijk naar boven piepen: sneeuwklokjes, krokussen en narcissen fleuren onze lente tuin op. Binnen zaaien we tuinkers en bonen in potjes en volgen het groeiproces op de voet. https://www.verademenverwonder.be/post/zaaien-in-potjes-wat-een-leuk-werkje

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page