top of page

Lekkers voor de vogels


Deze maand gaan we vogels spotten in de tuin en op onze wandelingen… Tijdens de winter kunnen vogels wel een extraatje gebruiken. We maken zelf lekkernijen en ontdekken zo verschillende texturen en oefenen onze kleine motoriek.

Enkele tips:

sinaasappels gevuld met nootjes en zaden

( Jonge peuters genieten al mee van deze activiteit.) Wat heb je nodig? enkele sinaasappelen een mengeling van zaden en/of nootjes geschikt voor tuinvogels tuff tray of enkele lage schalen verschillende schepjes natuurtouw takjes Voorbereiding Snij de sinaasappel doormidden en pers de twee helften Prik 4 gaatjes en steek het touw erdoor, zo maak je een mandje. Maak met een mes onderaan de helft 4 insnijdingen om de takjes erdoor te schuiven. Aan het werk Giet de zadenmengeling in de lage schalen en laat de peuters voelen. Geef ze schepjes , de sinaasappelmandjes worden in een mum van tijd gevuld, geledigd en weer gevuld. Laat ze genieten van dit in-en uit spel …

appels met zonnebloempitten

( Deze activiteit is geschikt vanaf 2 jaar)

Wat heb je nodig? appels zonnebloempitten ijzerdraad Voorbereiding Snij de appels doormidden ( dit werkt handiger) Aan het werk Geef elke peuter een appel helft en een kommetje met zonnebloempitten. Het prikken kan beginnen… een secuur werkje! Sommige kinderen vonden het tof om enkel te prikken met één zonnebloempit, zo konden we doorschuiven en stak het ander kind de pitten in de reeds gemaakte gaatjes. Wat een samenwerking!


voederrollen met pindakaas en zaden

( Deze activiteit doe je best met kleuters) Wat heb je nodig? kartonnen rollen (wc rol) touw pindakaas enkel geschikt voor vogels ( de gewone pindakaas bevat teveel zout) een mengeling van zaden geschikt voor tuinvogels tuff tray of enkele lage schalen

Voorbereiding Verwarm de pot met pindakaas au-bain-marie, dit bevordert het smeren

Aan het werk Smeer in de ene schaal wat pindakaas, laat de kleuters met de kokers rollen over de pinda kaas. Indien dit niet zo vlot gaan, gebruik dan een veilig botermesje zo kunnen ze zelf de pasta smeren op de rol. In de andere schaal gevuld met zaden kan er verder gerold worden, voelen mag natuurlijk ook… Gun de kinderen alle tijd om te experimenteren, blijf steeds heel nabij. Rijg een touw door de kokers.


Hang het vogelvoer ergens op een goed zichtbare plaats in de tuin. Het vogel spotten kan beginnen! Soms duurt het even maar met geduld ontdekken de vogels vast de lekkernijen in de tuin.


Boekentips:

Riphagen. L., Coco kan het! Gottmer

Een mooi en herkenbaar verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Bij dit boek kunnen we heel wat leuke bewegingsspelletjes bedenken wat de grote motoriek verder stimuleert.

Van Genechten. G., Het grote bosorkest. Clavis

Prachtig boek om vogelgeluiden na te doen, zelfs de allerkleinsten genoten mee.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page