top of page

Takkenfamilie


Onder het motto "Slecht weer bestaat niet, onaangepaste kledij wel" trekken we ook tijdens koudere winterdagen naar buiten. De begroeide terrasmuur met wilde wingerd is nu volledig kaal, het grillig takkenpatroon springt in het oog. Tijdens onze boswandeling sprokkelen we enkele takken…

Wat heb je nodig: takken stokjes natuurklei verf eierdozen of voorwerpen met gaatjes

Inleiding: Blader samen met de peuters door het boek Mannetje tak. Laat ze zoveel mogelijk zelf benoemen en voeg geleidelijk aan woorden toe. De peuters waren vooral gefascineerd door de mooi gevormde takkenboom waar mannetje tak, vrouwtje tak en de drie twijgjes in woonden.

Op stap: Ga op zoek naar takken in de tuin of in de omgeving (eventueel kan je al op voorhand verschillende exemplaren verzamelen en open leggen)

Verloop:

Er zijn tal van mogelijkheden om met takken te spelen: Roeren in een plasje water of in de potten van de buitenkeuken.

Tikken op een laagje ijs of op de boomstronken… Sporen maken in het zand, aarde of hopelijk sneeuw. Opprikken van gevallen herfstbladeren… Orden takken van groot naar klein, dik- dun…. ( zo oefenen de oudste peuters abstracte begrippen) Leg de contour van basisvormen zoals vierhoek, driehoek…

Binnen speeltip:

Een tak is ideaal om sporen te maken met verf.

Ga op zoek naar materiaal om gaatjes in te prikken: klei, een eier-doos of piepschuim en laat de peuters vrij experimenteren.

Maak een verteltafel met voorwerpen die in het verhaal voorkomen. Een takkenfamilie zoals in het boek mag niet ontbreken. Geef de kinderen een stuk natuurklei en gebruik dit als bindmiddel om een takkenmannetje te maken. Met chenille draad vorm je de armen. Laat ze verder spelen met hun eigen takkenpopje.

Boekentips:

Donaldson, J. – Scheffler, A. Mannetje tak. Gottmer

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page